Welke woningtypes passen bij jou? - VanHuyse (2024)

Home > Blog > Welke woningtypes passen bij jou?

Als je op zoek bent naar een nieuwe woning, krijg je te maken met veel begrippen. Ook voor de verschillende woningtypes. Zo heb je een eindwoning, maisonnette en half vrijstaande woning. Wat zijn de verschillende woningtypes en wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen per woningtype? We zetten het voor je op een rij, zodat jouw woningzoektocht een stuk makkelijker wordt.

Huizen

We beginnen met de belangrijkste woningtypes voor huizen.

Liever direct meer lezen over appartementen? Bekijk dan direct de sectie met appartementen.

Wat is een tussenwoning?

Een tussenwoning is een eengezinswoning die grenst aan naastgelegen woningen. Er zit dus geen ruimte tussen de woningen. Voordeel ten opzichte van een eind- of hoekwoning is dat je, doordat de woning tussen twee andere woningen in ligt, minder warmte verliest en er minder kou door de gevels naar binnen komt. Dat kan zorgen voor een beter energielabel. Een tussenwoning is daarnaast goedkoper dan een ander type eengezinswoning. Nadeel kan zijn dat de woning wat gehorig is omdat de tussenmuren vast zitten aan de buren.

Wat is een eindwoning?

Een eindwoning is een eengezinswoning aan het eind van een rij woningen. Een eindwoning heeft geen tuin aan de zijkant van de woning. Bij een eindwoning heb je maar aan één zijde buren. Dat kan zorgen voor minder geluidsoverlast ten opzichte van een tussenwoning. Echter, een buitenmuur is meestal geheel vrij. Weet je nog vroeger, toen je zelf een kind was? Wat deed je bij een eindwoning? Juist, voetballen of tennissen tegen de kale muur. Weet dus dat dit een risico kan zijn als je een eindwoning koopt. Omdat je geen buren hebt, komt er ook meer kou via de buitenmuur, waardoor je meer energie verbruikt om je woning warm te houden. Over het algemeen hebben de eindwoningen dan ook een iets lager energielabel dan een tussenwoning.

Welke woningtypes passen bij jou? - VanHuyse (1)

Eindwoning

Wat is een hoekwoning?

Een hoekwoning is ook een eengezinswoning aan het eind van een rij woningen. Het verschil met een eindwoning is dat een hoekwoning een strook tuin aan de zijkant heeft. Geen kinderen dus die tegen je zijgevel kunnen voetballen of tennissen. Een ander voordeel van een hoekwoning is dat je meer tuin hebt dan de omliggende tussenwoningen. Meestal heb je ook een extra raam aan de zijkant, waardoor je meer lichtinval hebt. En omdat je maar aan één kant buren hebt, ervaar je waarschijnlijk minder geluidsoverlast dan in een tussenwoning. Nadeel is dat je meer warmte verliest en er meer kou binnenkomt door de muur die niet aan de buren grenst, waardoor je vaak een iets lager energielabel hebt dan bij een tussenwoning.

Wat is een twee-onder-één kapwoning?

Een twee-onder-één kapwoning is een eengezinswoning die maar aan één zijde buren heeft. Dit geeft een vrij gevoel. Een twee-onder-één kapwoning wordt ook wel een helft van een dubbel genoemd. Aan de vrije zijde heb je in veel gevallen een extra strook tuin zodat je in de zomer ook naast je woning kunt zitten. Bij een twee-onder- één kapwoning geldt dat je meestal ook een iets lager energielabel hebt ten opzichte van een tussenwoning, omdat je door die vrije zijgevel meer warmte verliest en er meer kou de woning inkomt.

Welke woningtypes passen bij jou? - VanHuyse (3)

Twee-onder-een-kap-woning

Wat is een half vrijstaande woning?

Een half vrijstaande woning is dat niet hetzelfde als een twee-onder- een kap woning? Het antwoord is nee. Een half vrijstaande woning is een eengezinswoning die aan één zijde vastzit aan een andere woning. De woning is echter niet hetzelfde als de andere woning, maar heeft een andere vorm. Meestal heb je naast de woning een extra stukje tuin. Omdat je maar aan één kant buren hebt ervaar je vaak een ruimtelijk gevoel. Hierdoor zul je ook minder geluidsoverlast ervaren. Nadeel kan zijn dat er, doordat je een vrije muur hebt, meer kou in de woning komt en je meer warme verliest ten opzichte van een tussenwoning. Dit kan zorgen voor een lager energielabel ten opzichte van een tussenwoning.

Wat is een vrijstaande woning?

Een vrijstaande woning is een eengezinswoning die geheel vrij staat van alle andere woningen. Je hebt dus geen directe buren. Voordeel van deze woning is dat je veel privacy hebt. Je hebt geen geluidsoverlast van woningen naast je. In de meeste gevallen heb je een ruime tuin rondom de woning. Doordat alle muren vrij zijn, zal de woning sneller warmte verliezen en zul je waarschijnlijk een iets lager energielabel hebben ten opzichte van alle andere type woningen.

42 procent van alle woningen is een rijtjeshuis

Van de bijna 8 miljoen woningen in Nederland op 1 januari 2021, was 42 procent een rijtjeshuis. De meeste rijtjeshuizen bevinden zich in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland.

Appartementen zijn goed voor 36% van het woningaanbod en 13% van de woningen is een vrijstaande woning. Twee-onder-een-kap woningen zijn goed voor 9% procent.

Bron: CBS

Appartementen

De volgende woningtypes hebben betrekking op appartementen.

Wat is een benedenwoning?

Een benedenwoning is een woning gelegen op de begane grond van een flatgebouw, of van een etagewoning (een woning die officieel gesplitst is in meerdere appartementen). Je hebt een eigen voordeur die uitkomt op de straat. Een benedenwoning bestaat uit één of meerdere woonlagen. Voordeel is dat je meestal een tuin hebt waar alleen jij gebruik van mag maken.

Wat is een bovenwoning?

Een bovenwoning is een etagewoning (een woning die officieel gesplitst is in meerdere appartementen) of een flatwoning op een verdieping die je alleen kunt bereiken via een trap in het gebouw. Meestal heb je een gemeenschappelijke voordeur met een andere bewoner of bewoners. Deze voordeur komt uit op de straat. Een bovenwoning bestaat uit één of meerdere woonlagen. Je hebt vaak een eigen balkon of een terras.

Wat is een galerijflat?

Een galerijflat is een woning in een flatgebouw. Je hebt een gezamenlijke entree met alle andere bewoners. Je komt bij de ingang van je woning via een lange gang, de galerij, die zich aan de buitenzijde van het flatgebouw bevindt. Een galerijflat bestaat uit meerdere appartementen. Je hebt dus met meer mensen te maken dan bij een boven- of een benedenwoning. Doordat er meerdere mensen over de galerij naar hun voordeur lopen, kan het zijn dat je iets meer geluidsoverlast ervaart dan bij een portiekflat. Als je een slaapkamer hebt die grenst aan de galerij en jouw appartement ligt aan het begin van die galerij, dan lopen veel mensen langs jouw slaapkamerraam.

Welke woningtypes passen bij jou? - VanHuyse (4)

Galerijflat

Wat is een portiekflat?

Een portiekflat is een appartement in een flatgebouw. Je hebt een gezamenlijke entree. Vanuit het trappenhuis kun je naar je eigen woning toe. De voordeur van jouw woning komt uit in het gemeenschappelijke trappenhuis of een centrale hal. Het voordeel van een portiekflat ten opzichte van een galerijflat is, dat je meteen bij de voordeur van je appartement bent en niet de hele galerij over hoeft te lopen voordat je bij je woning bent. Dit scheelt meestal ook geluidsoverlast van de mensen die langs je voordeur lopen zoals bij een galerijflat.

Welke woningtypes passen bij jou? - VanHuyse (5)

Portiekflat

Wat is een maisonnette?

Een maisonnette is een appartement dat bestaat uit twee of meer verdiepingen. De voordeur komt uit in een gemeenschappelijke hal, of in een gemeenschappelijk trappenhuis. Doordat je in een maisonnette twee of meer verdiepingen hebt, krijg je een beetje het gevoel van een tussenwoning terwijl je de gezelligheid en veiligheid van meerdere bewoners in hetzelfde gebouw ervaart.

Wat is een penthouse?

Een penthouse is een appartement in een woning/complex met meerdere appartementen. Een penthouse bevindt zich altijd op de bovenste verdieping van het gebouw en is anders dan de andere appartementen. Een penthouse is bijvoorbeeld groter en luxer dan de andere appartementen.

Wat is een tussenverdieping?

Een tussenverdieping is een appartement in een appartementencomplex tussen andere appartementen in. Dit appartement is dus niet gelegen op de begane grond of op de bovenste verdieping en is dus zowel boven als onder omsloten door andere appartementen. Dit kan voordelig zijn voor je energieverbruik. Maar het kan wel meer geluidsoverlast opleveren.

Wat is een bel-etage?

Een bel-etage is een appartement in een woning. Vaak is het een onderdeel van een mooi historisch pand. Een bel-etage bestaat uit één woonlaag. Het appartement ligt op ongeveer 1,5 meter boven het straatoppervlak. Een bel-etage ligt altijd boven een souterrain. Ook hier heb je te maken met bovenburen. Een historische woning is vaak rond 1900 gebouwd, of misschien nog wel eerder. Tijdens de bouw werden deze woningen niet geïsoleerd waardoor dit appartement een laag energielabel kan hebben.

De Vereniging van Eigenaren (VvE)

Koop je een appartement dan ben je samen met de andere bewoners in dat gebouw verantwoordelijk voor het (buiten)onderhoud van het gebouw. Je vormt samen een Vereniging van Eigenaren (VvE). Mocht bijvoorbeeld het dak aan vervanging toe zijn, de kozijnen geschilderd moeten worden, of de lift niet meer werken, dan ben je hier samen verantwoordelijk voor. Een paar keer per jaar heb je een vergadering met de andere bewoner(s) om over het onderhoud te praten. Als je een appartement koopt is het goed om te weten hoeveel geld de eigenaren hebben gespaard (reservefonds) zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Ook is een meerjarenonderhoudsplan in veel gevallen verplicht, tenzij het merendeel van de bewoners de kosten voor groot onderhoud van eigen rekening kan betalen.

Wat is een corridorflat?

Een corridorflat lijkt op een galerijflat. Je moet namelijk over een lange gang naar je appartement toe. Echter ligt de gang naar jouw voordeur aan de binnenkant van het flatgebouw. Dit is vergelijkbaar met een hotel. Nadeel is hetzelfde als bij een galerijflat, als iedereen langs jouw voordeur moet, kan het gehorig zijn. Dat is vooral vervelend als je slaapkamer aan de gang grenst.

Wat is een serviceflat?

Als je wat ouder bent en niet naar een verzorgingstehuis wilt, maar wel hulp nodig hebt, kun je ervoor kiezen om in een serviceflat te gaan wonen. Je hebt dan een eigen appartement en de andere bewoners van de flat zijn over het algemeen ook senioren. Als je in een serviceflat woont kun je gebruik maken van verschillende soorten service. Denk aan een bezorgservice voor maaltijden of een kapper in het complex.

Wat is een souterrain?

Een souterrain is een woning die zich onder het straatniveau bevindt. Vaak is een souterrain gevestigd in een historische woning. Doordat de woning onder straatniveau ligt, zijn er niet veel ramen. De ramen zijn meestal klein en voorzien van tralies. Ook heeft een souterrain vaak een laag plafond. Hierdoor is het wat donkerder dan bijvoorbeeld een bel-etage, of een beneden- of bovenwoning. Houd er bij een souterrain ook rekening mee dat er sprake kan zijn van optrekkend vocht doordat de woning onder straatniveau ligt.

Welk woningtype past bij jou?

Hopelijk heb je nu een goed beeld van de belangrijkste woningtypes. Heb je nog vragen over een van de woningtypes, of twijfel je of een woningtype bij jou past? Raadpleeg dan vrijblijvend een van onze agents voor een persoonlijk advies.

Bronnen: fotowijzer NRVT, funda.nl en CBS.

Welke woningtypes passen bij jou? - VanHuyse (2024)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Saturnina Altenwerth DVM

Last Updated:

Views: 5512

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Saturnina Altenwerth DVM

Birthday: 1992-08-21

Address: Apt. 237 662 Haag Mills, East Verenaport, MO 57071-5493

Phone: +331850833384

Job: District Real-Estate Architect

Hobby: Skateboarding, Taxidermy, Air sports, Painting, Knife making, Letterboxing, Inline skating

Introduction: My name is Saturnina Altenwerth DVM, I am a witty, perfect, combative, beautiful, determined, fancy, determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.